DZIKA RÓŻA

 
 
Dzika róża to jedna z bardziej znanych roślin leczniczych. Przed wiekami dzika róża (łac. Rosa canina) była podstawowym pożywieniem ludzi. Owoce spożywano nawet na surowo. W medycynie ludowej był to znany i uniwersalny lek na wiele dolegliwości. Popularność dzikiej róży powraca. Ludzie coraz chętniej wykorzystują ją zarówno w celach kulinarnych jak i leczniczych.
 
Owoce dzikiej róży to przede wszystkim „skarbnica” witaminy C (średnio 500–700 mg w 100 g). Podczas suszenia, mrożenia lub gotowania ta zawartość maleje, jednak wciąż jest znacznie wyższa niż u świeżych cytrusów. Dlatego dziką różę wykorzystuje się głównie jako środek zwiększający odporność organizmu, przeciwdziałający grypie i przeziębieniu. Dodatkowo zawartość innych witamin (A, B1, B2, E, K) oraz związków sprawia, że owoce zaleca się spożywać przy nadciśnieniu oraz chorobach układu pokarmowego. Płatki kwiatów dzikiej róży stosuje się głównie zewnętrznie – na poprawę cery i choroby skóry – oraz przy niestrawnościach.


Colway International Dzika Róża Rosa canina
 
 
Substancja wchodzi w skład poniższych produktów COLWAY:
 Witamina C-olway z Kolagenem

Koszyk  

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Koszyk Realizuj zamówienie

Szukaj